medical taping


Effecten en indicaties

De fysiotherapeuten bij Pelflex zijn opgeleid om het Medical Taping Concept goed te kunnen toepassen. 

De behandelmethode is uiterst effectief, pijnvrij en veilig. De cliënt ervaart gedurende de behandeling al direct verschil. 

 

De liftende werking van medical taping

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat tape een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Visueel gezien kan men golfjes waarnemen op de tapeapplicatie, deze worden convolutions genoemd. 

Hierdoor ontstaat onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de pijn vermindert direct. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam. 

 

Wanneer medical taping toepassen?

In de praktijk wordt de tape als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/ sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regeneren doordat bepaalde fysiologische processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan we opheffen.


Bijzondere toepassingen

Medical taping bij hoofdpijn en nekklachten

Een groot percentage van de bevolking heeft weleens last van nekklachten. Hoofdpijn en nekpijn zijn één van de meest voorkomende klachten waarvoor een therapeut wordt bezocht. De nek bestaat uit 7 nekwervels die zorgen voor schokdemping op de wervelkolom. Het hoofd rust met de schedel op de eerste nekwervel, de tweede nekwervel maakt dat het hoofd kan draaien. de spieren en ligamenten in de nek zorgen voor stabiliteit en beweging van de nek en het hoofd. 

 

Er bestaan diverse soorten nekklachten met verschillende oorzaken en symptomen, die tevens verschillend behandelt dienen te worden. Nekklachten kunnen acuut of chronisch zijn en worden onderverdeeld in specifieke en aspecifieke klachten. Bij specifieke klachten is weefselschade zichtbaar op de röntgenfoto of MRI (slijtage, nekhernia of osteoporose). Bij aspecifieke klachten is de oorzaak van de klachten niet duidelijk aantoonbaar. Vaak zijn wel spierknopen en weefselspanning waarneembaar in de nekregio. Medical taping kan - in combinatie met fysiotherapie oefeningen en evt. dry needling - een uitkomst bieden.

Medical taping bij misselijkheid en maagklachten

Misselijkheid en maagklachten kunnen erg vervelend zijn. Veel professionele behandelaars weten inmiddels dat het tapen van het diafragma toegepast kan worden bij deze klachten. Deze applicatie werkt bijzonder goed tegen maagpijn en tegen misselijkheid. Daarbij niet alleen bij wagen-, zee- en reisziekte, maar ook tegen misselijkheid bij zwangerschap en chemotherapie.

Medical taping bij tinnitus (oorsuizen)

De term tinnitus staat voor hinderlijke geluiden van binnenuit die niet te negeren zijn. De geluiden zijn a.h.w. "schijngeluiden". Ze ontstaan doordat het gehoororgaan of de zenuwbanen - zonder dat er geluiden zijn - signalen doorgeven die door de hersenen als 'geluid' worden geïnterpreteerd.

Het is een vorm van gehoorschade welke veroorzaakt kan worden door een klap tegen het hoofd, hersenschudding of hersenletsel, afwijkingen aan gebit en kaak, afwijkingen aan 1e en 2e halswervel, samentrekkingen van spieren, stress, hoge bloeddruk.

Bij te hoge spierspanning kan een tap op bepaalde halsspieren verlichting geven.