bekkenpijn na de bevalling


"Bekkenpijn" is een verzamelnaam voor pijnklachten in of rond het bekken en komt vaak voor bij vrouwen die pas bevallen zijn en/ of kleine kinderen hebben. De pijn beperkt het uitvoeren van dagelijkse bezigheden, zoals de zorg voor de baby/ kinderen en het hervatten van werk- en sportactiviteiten. De klachten kunnen verschillen in ernst, duur en het moment van optreden, en is multicausaal van oorsprong: er zijn meerdere oorzaken voor bekkenpijn mogelijk. 

De bekkenpijn is meestal niet de enige klacht die speelt. Een scala van andere problemen kunnen de revue passeren: vermoeidheid, bekkenbodemklachten, buikklachten, stuitpijn, nek- en schouderklachten, incontinentie.

Gelukkig zijn de meeste klachten zijn niet continue aanwezig,  fluctueren in ernst en last but not least: met gerichte bekkenfysiotherapeutische begeleiding en behandeling kunnen de klachten goed worden verholpen. 

De huidige inzichten in de rol van hormonale en emotionele processen, leefstijlgerelateerde en psychologische factoren op het herstel van de bekkenpijn worden meegenomen in het behandeltraject. Dit houdt in: Gerichte op maat gemaakte behandelingen met juiste leefstijl- en ADL-adviezen.